Publications

Al meer dan 10 jaar reis ik elke maand zo’n twee werken naar Nigeria.
In die jaren heb ik het land en de mensen goed leren kennen.

 

Veel kansen voor echte ondernemers!

Er zijn zeer veel mogelijkheden voor ondernemers die lokaal productie willen opzetten. De grote multinationals zijn (al jaren) gesetteld en doen al jaren zeer goede zaken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze successen niet of nauwelijks worden genoemd in de pers.

Met 200,000,000 consumenten is de markt groter dan bijvoorbeeld USA of Europa.

Afgelopen week was de president van Nigeria , Buhari, op bezoek en werd rondgeleid langs een raffinaderij van Shell, universiteit van Wageningen en een kassenbedrijf in het Westland. Ook had hij een gesprek met Mark Rutte en een meet and greet met 20 mensen uit het bedrijfsleven. Dezelfde mensen die al jaren zaken doen daar. In de Nederlandse pers werd er geen aandacht aan besteed en dat is typerend!

 

Serieuze plannen voor plastic recylcling in Nigeria

Zelf was ik op pad met één van de grootste industrielen uit Nigeria en hadden we diverse vergaderingen met bedrijven uit de plastic recycling branche.
Voor deze klant zijn we bezig om een grootschalig project te ontwikkelen waarbij we afval plastic gaan omzetten in grondstof voor zijn hagelnieuwe blowmoulding fabriek. Dit is direct de grootste van Africa. In deze fabriek gaat hij een 3 miljard verpakkings producten maken. Deze verpakkingen worden nu nog geimporteerd. Als we dit van de grond krijgen is in één klap het plastic van de straat en uit de rivieren. Value to waste.

Het ontbreekt aan ondernemers vanuit Europa die dit soort ontwikkelingen ook doen, terwijl de markt er is. Je moet weten dat men voor zakelijk krediet ongeveer 25% moet betalen, een factor die het voor lokale ondernemers het onmogelijk maakt succesvol te worden.

 

Agri ondernemers gezocht!

Agri is een andere tak van business waar, met name voor Nederlandse agri ondernemers enorme kansen liggen.
De agrisector bijvoorbeeld is onder ontwikkeld en er wordt niet genoeg verbouwt voor eigen behoefte.

De bevolking groeit hard en er is een gebrek aan veel producten. Paprika’s bv worden dagelijks ingevlogen vanuit Ethiopie,
en een kropje sla kost al gauw €3 in de supermarkt.
We zijn zelf al bezig met een co-operatieve hydro-ponic concept waar we partners bij zoeken.

 

Stel je negatieve beeld van het land bij!

Het beeld wat ondernemers hebben van het land berust deels op de realiteit, maar grotendeels op de negatieve media en dat is jammer.

In de afgelopen jaren hebben veel bedrijven mij gevraagd of ik voor hen markt kon creeren. Helaas was meerendeel van deze ondernemers alleen maar geinteresseerd in export, vooruitbetaald en het liefst volle containers. Dat is geen business model waar het land op zit te wachten.
Men zoekt ondernemers die lokaal willen gaan produceren/ assembleren.
De werkeloosheid is ongeveer 80%, en velen van hen zijn goed geschoold en hard werkend.

Het is absoluut geen eenvoudige opgave om in Nigeria succesvol te worden maar ook niet onmogelijk. Het vergt wel een bepaald kaliber.

 

Nieuw free-zone industriepark bij Lagos

Er is een nieuw free-zone industrie park in ontwikkeling, incl. landingsbaan op een zeer veilige plek in Lagos. Deze lokatie kan uitermate geschikt zijn voor ondernemingen die (een deel) van haar productie daar heen wil brengen. Exporteren naar Europa is een serieuze optie, omdat het vervoer terug zeer kostenefficiënt kan worden uitgevoerd.
De meeste schepen vertrekken namelijk bijna leeg naar EU.

 

Onze expertise en ons netwerk staan tot je beschikking!

Ons bedrijf is de laatste jaren meer en meer Nigeriaanse ondernemers gaan helpen en we kopen veel verschillende en uiteenlopende producten in. Op deze manier krijgt de Nigeriaanse ondernemer de kwaliteit die hij zoekt, en betaald niet de hoofdprijs.
De inkoop wordt door ons gedaan, alsmede de logistieke afwikkeling.

Onze expertise en het netwerk wat we hebben opgebouwd is toegankelijk voor die ondernemer die met de gedachte speelt om in Nigeria iets op te zetten. Van stroopwafels tot drones…

 

Joop van der Vinne